Can You Get Malware from Opening an Email? Understanding Email Threats

Email je postao nezamenljivi alat u profesionalnom i ličnom životu, ali sa sobom nosi i određene rizike. Sve veća frekvencija phishing napada i sofisticiranost tehnika koje koriste sajber kriminalci čine da je razumevanje phishing napada i zaštita od email pretnji ključna za svakog korisnika.

Moderni email provajderi, uključujući Gmail, Yahoo Mail i Outlook, imaju implementirane sigurnosne protokole koji pružaju zaštitu prilikom otvaranja poruka. Međutim, samo otvaranje email-a može uključivati određene rizike, posebno ako mail sadrži štetan sadržaj poput JavaScript-a, malware-a, ili prevarenih linkova.

Prema istraživanjima, više od tri milijarde phishing email-ova se svakodnevno šalje, predstavljajući preko 1% ukupnog email saobraćaja. Antivirusni softveri kao što je Guardian Digital EnGarde Cloud Email Security igraju ključnu ulogu u zaštiti sistema, ali nisu uvek dovoljni u borbi protiv savremenih email pretnji. Kombinacija antivirusnog softvera i redovnog ažuriranja postavki sigurnosti može značajno smanjiti rizik od zaraze malware-om.

Ključne tačke

  • Email provajderi pružaju određenu zaštitu, ali phishing tehnike se neprestano unapređuju.
  • Otvoreni email-ovi mogu sadržati skripte koje zaraze računar.
  • Antivirusni softver nije dovoljan, neophodno je redovno ažurirati sigurnosne postavke.
  • Više od tri milijarde phishing email-ova se dnevno šalje.
  • Obuka i podizanje svesti zaposlenih je ključno za zaštitu od phishing napada.

Šta je malware i kako se širi putem email-a

U današnjem digitalnom svetu, razumeti kako se širi malware putem email-a je ključno za održavanje bezbednosti informacionih sistema. Malware rizici nisu zanemarljivi, s obzirom na to da se dnevno detektuje oko 560.000 novih malvera.

Definicija virusa i malware-a

Virusi i malware predstavljaju zlonamerne programe koji mogu zaraziti vaš računar ili mrežu putem štetnih sadržaja u email-ovima. Već u 2020. godini, broj otkrivenih varijanti malvera porastao je za 62%, što ukazuje na rastuću pretnju. Email virus concerns često uključuju phishing napade, spoofed adrese i zaražene priloge.

Mehanizmi širenja malware-a putem email-a

Jedan od najčešćih metoda kako se širi malware jeste kroz spam email-ove koji dostavljaju fakture, potvrde o kupovini ili zahtevaju ažuriranje korisničkih informacija. Maliciozni prilozi u email-ovima su često maskirani kao PDF, JPG, ili drugi fajlovi. Klikom na preuzimanje može doći do automatskog preuzimanja malvera na računar.

Na primer, ransomware pod nazivom “WannaCry” zarazio je preko 200.000 računara u više od 150 zemalja, pričinivši štetu od nekoliko milijardi dolara. Osim toga, virus ILOVEYOU je zarazio preko 45 miliona računara širom sveta, uzrokujući preko 10 milijardi dolara štete.

Ako primetite da primate poruke od “mail delivery system failure”, to može ukazivati na to da vaš sistem šalje spam email-ove zbog virusa. U takvim slučajevima, uzimanje računara offline i vraćanje sistema u Sigurnom režimu sa mrežom može pomoći u uklanjanju malvera.

Kako prepoznati sumnjive email-ove

Da biste sačuvali bezbednost dok pregledate email-ove, važno je da znate kako prepoznati sumnjive email-ove koji mogu sadržati maliciozne priloge ili linkove. Prepoznavanje sumnjivih email-ova može vas zaštititi od potencijalnih pretnji kao što su malware i phishing napadi.

Znaci lažnih ili prevarenih email adresa

Prvi znakovi lažnih ili prevarenih email adresa uključuju promene u zaglavlju subjekta, neobičan sadržaj i hitne zahteve. Spam filteri analiziraju subject polje mailova, njihov sadržaj i informacije o pošiljaocu. Oko 2% bounce rate-a na mailing listi može vas sumnjivim učiniti za većinu spam filtera. Kodiranje HTML-a i dodavanje slika u mailove treba biti umereno, jer više slika nego teksta može biti loš signal za spam filtere.

Kako prepoznati sumnjive linkove i priloge

Kada primite email sa prilogom ili linkom, neophodno je biti oprezan. Bezbednost email priloga je od suštinske važnosti za očuvanje vaših podataka. Nacionalni CERT je zabeležio povećan broj prijava phishing mailova s malicioznim datotekama koje imitiraju Ministarstvo znanosti i obrazovanja, CARITAS, CARNET, AZOO i druge institucije te ciljaju privatne i poslovne e-adrese korisnika u Hrvatskoj. Phishing e-poruke uključuju maliciozne MS Excel, ZIP ili slične datoteke.

Prema analizi tvrtke INFIGO IS d.o.o., Excel dokumenti iz privitka mogu pokrenuti sudionički lanac koji završava instalacijom malwarea Emotet. Prema preporukama, uspješno pokretanje Excel datoteke iz privitka predstavlja visoku razinu ugroze.

prepoznavanje sumnjivih email-ova

Prepoznatljivi znakovi lažnih poruka uključuju lažirana polja pošiljatelja, naslove poruka poput “Re:” ili “Fw:”, te maliciozne privitke poput “Report.xls” ili “Scan-51547.xls”. Nacionalni CERT preporučuje proveru verodostojnosti poruka korišćenjem drugih komunikacijskih kanala, izbegavanje otvaranja sumnjivih priloga te neodgovaranje na poruke koje se nisu očekivale.

Metod Opis
SPF Protokol za autentifikaciju pošiljaoca email-a
DKIM Tehnologija koja omogućava verifikaciju digitalnog potpisa u email poruci
DMARC Protokol za prepoznavanje prevarantskih email-ova i zaštitu od phishing napada

Preduzimanjem ovih koraka i sledjenjem saveta za prepoznavanje sumnjivih email-ova, možete značajno smanjiti rizik od malicioznih napada. Takođe, važno je primenjivati safe browsing tips kako biste unapredili svoju sveukupnu online bezbednost.

Da li možete dobiti malware otvaranjem email-a?

Otvaranje email-a bezbednosni rizici su značajni faktori o kojima treba voditi računa da bi se zaštitili od malware-a. Iako samo otvaranje email-a više nije dovoljno za infekciju, interakcija sa prilozima ili linkovima može dovesti do sigurnosnih problema. Antivirus software importance je ključna jer antivirusni program može prepoznati zlonamerni sadržaj pre nego što dođe do stvarne štete. Takođe, email encryption benefits omogućava sigurnu razmenu informacija i smanjuje rizik od presretanja podataka.

Rizici povezani sa otvaranjem email-a

Rizici povezani sa otvaranjem email-a su brojni. Brže trošenje baterije, pojavljivanje reklamnih pop-up prozora i pregrevanje mobilnog uređaja mogu biti znaci infekcije. Nekontrolisano isključivanje ili restartovanje uređaja takođe može ukazivati na prisustvo virusa. Pojava nepoznatih aplikacija i gubitak podataka poput slika može signalizirati kompromitaciju uređaja.

Uloga antivirusnog softvera u zaštiti

Antivirus software importance je neosporna u borbi protiv malware-a. Antivrus programi kao što su Avira Antivirus i Bitdefender Antivirus mogu automatski ukloniti zlonamerne aplikacije sa uređaja. Google Play Protect na Android telefonima i antivirus aplikacije poput AVG Mobile Securiti na iPhone-u pomažu u nadzoru i eliminaciji virusa. Redovno ažuriranje softvera takođe igra ključnu ulogu u prevenciji napada.

Važnost skriptovanja i virusnih skeniranja

Email encryption benefits proističu iz upotrebe sigurnosnih protokola kao što su skriptovanje i virusna skeniranja. Aktiviranje Safe Mode-a omogućava uklanjanje sumnjivih aplikacija, dok hard reset Android telefona briše sve podatke i postavke, čime se uklanja malver. U iPhone-u, ažuriranje iOS sistema i vraćanje uređaja na fabrička podešavanja su efikasne metode za eliminaciju virusa i vraćanje sigurnosti.

Sigurne prakse za rukovanje email-ovima

Sigurno rukovanje email-ovima počinje sa obrazovanjem korisnika o malware-u i pravilnim sigurnosnim praksama email-a. Ključni aspekti su obuka zaposlenih, korišćenje višeslojne autentifikacije (MFA), kao i redovno ažuriranje softvera kako biste zaštitili vašu organizaciju od potencijalnih pretnji.

sigurnosne prakse email-a

Obuka i podizanje svesti zaposlenih

Zaposleni su prva linija odbrane protiv email pretnji. Važno je investirati u obuku i podizanje svesti o tome kako prepoznati sumnjive email-ove i kako pravilno reagovati. Ova obuka treba da pokrije specifične sigurnosne prakse email-a, kao i edukaciju o aktuelnim pretnjama, uključujući phishing napade i maliciozne priloge.

Korišćenje višeslojne autentifikacije (MFA)

Implementacija višeslojne autentifikacije (MFA) predstavlja dodatni sloj zaštite za email račune. Ova praksa značajno otežava neovlašćeni pristup, čak i u slučajevima kada napadači uspeju da dođu do lozinki zaposlenih. MFA je ključna komponenta za očuvanje sigurnosti vašeg sistema.

Redovno ažuriranje i patch-ovanje softvera

Redovno ažuriranje softvera i patch-ovanje sistema je neophodno kako bi se obezbedila zaštita od poznatih sigurnosnih propusta koje cyber kriminalci često zloupotrebljavaju. Osiguravanje da svi sistemi i antivirusni programi budu ažurirani štiti organizaciju od novih i postojeći pretnji.

Zaključak

Email pretnje su postale ozbiljan rizik za biznise širom sveta, od SAD-a do Evrope. Primer za to je StrelaStealer malware, koji je pogodio više od 100 kompanija kroz ciljane email kampanje tokom 2023. godine. Samo početkom 2024. godine, nova velika email kampanja, koristeći varijacije naslova kao što su Factura/Rechnung/faktura####, ciljala je organizacije širom SAD-a i Evrope.

Da bi se postigla efikasna zaštita od email pretnji, ključno je implementirati robusne bezbednosne mere. Ove mere uključuju upotrebu antivirusnog softvera, redovno ažuriranje sistema, višenamensku autentifikaciju (MFA) i edukaciju zaposlenih. Važno je da kao vlasnik biznisa povedete vaše zaposlene kroz proces prepoznavanja i odgovora na ove pretnje kako bi se zaštitile email komunikacije i poverljive informacije.

Istraživanja kao što je ono koje je sproveo Palo Alto Networks ukazuju na ozbiljnost situacije i potrebu za stalnom budnošću i reakcijom na evoluirajuće pretnje. FBI saveti, kao što su izbegavanje slanja kompromitujućeg materijala i pažnja pri otvaranju email priloga, dodatno naglašavaju važnost zaštite od email pretnji za sve organizacije i pojedince.

Da bi ste preprečili ovakve incidente i izbegli moguće finansijske gubitke, kao što su otkupnine koje se kreću od $999 do $2900, neophodno je preduzeti proaktivne korake. Redovna edukacija, pažljivo rukovanje email-ovima i korišćenje naprednih bezbednosnih mehanizama su ključni deo strategije zaštite od email pretnji.

Везе ка изворима